Naše usluge

Usluge:Implantologija,Estetska stomatologija(Bezmetalne krunice,Metalokeramičke krunice,Izbeljivanje zuba,,Fiksna proteza,Keramičke fasete-viniri,Kompozitne fasete, Kompozitne plombe,Hijaluronski fileri I PRF),Oralna hirurgija(Hirurško vađenje umnjaka,Vadjenje zuba,Apikotomija,Augmentacija(dodavanje) kosti, Sinus lift(podizanje poda sinusa), Svesna sedacija), Parodontologija,Stomatološka protetika,Ortodoncija,Dečija stomatologija

Implantologija

Zubni implanti ili implantati su cilindračni šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice i koriste se kao zamena za prirodni koren zuba. Zajedno sa nadgradnjom i protetskom krunicom zuba čine jedinstvenu celinu za funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju jednog ili više zuba koji nedostaju.

Dugogodišnja praksa je pokazala da je ugradnja implantata rutinski zahvat koji traje tridesetak minuta, potpuno je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji.

Uspešnost ugrađenih implantata je 98%. Na nasoj klinici ugradjujemo implante svetskih brendova kao sto je Straumann, MIS Implants,Nobel, Sweden i Martina, BioHorizons...​

Koje su prednosti implanata?

MANJI GUBITAK KOŠTANOG TKIVA - Implanti čuvaju kost oko sebe od propadanja. Implant čvrsto srasta sa viličnom kosti, čime se sprečava gubitak kosti i povlaćenje desni, koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza.

POBOLJŠANA FUNKCIONALNOST - Nakon srastanja implanti funkcionišu kao vaši zubi. Za razliku od zubnih proteza, koje stvaraju neprijatan osećaj stranog tela u ustima, pacijent uopšte ne oseća razliku između prirodnog zuba i onog sa ugrađenim implantom. -

OČUVANJE PRIRODNIH ZUBA - zubi oko implanta ostaju netaknuti jer nema potrebe za brušenjem. Implanti služe kao nosači zubnih proteza, jer su one na taj način mnogo stabilnije i udobnije za nošenje. Implanti ni na koji način ne narušavaju kvalitet ostalih zuba, što se može desiti pri izradi zubnih mostova.

ESTETSKA - Protetski radovi na implantima spadaju u najestetskije zahvate u usnoj duplji što doprinosi porastu samopouzdanja kod pacijenta .

FAZE UGRADNJE IMPLANTA

• Implant se hirurški ugrađuje u kost. Postupak je brzo gotov i bezbolan, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje sledi period oporavka tokom koga implant srasta s košću („oseointegracija“), što obično traje od 3 do 5 meseci.

• Nakon perioda oporavka na impIant se postavlja nadgradnja (suprastruktura) na koju ide protetska krunica ili neko drugo protetsko rešenje, u zavisnosti od plana terapije.

All-on-4 (sve na 4)

jeste koncept u rehabilitaciji bezubih pacijenata (ili onih koji će uskoro postati bezubi) u okviru koga pacinjenti dobiju fiksni rad kojim se nadoknađuju izgubljeni zubi a koji nose svega 4 implantata.

Koje su prednosti All-on-4 koncepta?

• Rehabilitacija celog zubnog luka ugradnjim samo 4 implantata, od kojih su dva bočna postavljena pod uglom

• Imedijatna funkcija – pacijenti dobiju fiksni rad u roku od 24 sata od ugradnje implantata

• Izbegavaju se skupe i komplikovane procedure dodatka kosti ili podizanja poda viličnog sinusa

Zbog čega je popularan kod pacijenata?

Pacijenti dobiju fiksni rad ubrzo nakon hirurške intervencije, što im omogućava da za kratko vreme povrate izgubljenu funkciju, estetiku, govor i samopouzdanje, a pošto su izbegnute komplikovane procedure pripreme za ugradnju implantata vreme od operacije do finalnog rada je znatno skraćeno. Takođe, pošto je dovoljno ugraditi 4 implantata manja je i cena rada u odnosu na konvencionalnu terapiju bezubih pacijenata implantatima

Ugradnja Implanta:

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je jedna od najbrže rastućih oblasti stomatologije nastala težnjom za lepšim osmehom. Podrazumeva oralnu rehabilitaciju koja maksimalno zadovoljava estetske zahteve pacijenta. Obuhvata ne samo jednostavne popravke zuba i postavljanje estetskih ispuna, krunica i mostova već uključuje i neke od jednostavnih ne-invazivnih postupaka kao što je izbeljivanje zuba, izradu no-prep veener-a pa sve do postupaka koji ce u potpunosti promeniti izgleda Vašeg osmeha.

Estetska stomatologija ne samo da poboljšava Vaš izgled već direktno utiče na Vaš život i to doprinoseći Vašem oralnom zdravlju, samopouzdanju i pomaže Vam da ostavite odličan prvi utisak.

Bezmetalne krunice:

Bezmetalne krunice (keramičke) su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova. Iako su metalokeramičke zubne krunice još uvek poprilično zastupljene u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, bezmetalne krunice su napravile revoluciju u stomatologiji. Tek je sa pojavom bezmetalne keramičke krune dobijena je mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub. Za razliku od metalokeramičkih krunica, veštački zubi sa keramičkim krunama se ne provide, ne prelamaju svetlost na neobičan način i ne razlikuju se u nijansi od prirodnih zuba. Razlog za ove nepoželjne efekte kod metalokeramičkih krunica je njihovo sivo metalno jezgro i upravo zato su keramičke krunice postale toliko popularne u novije vreme. Činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u pozadini posebno omogućava da se postignu visoki esteski rezultati sa svetlim bojama budućih porcelanskih zuba, u slučaju da pacijenti žele perfektno bele zube.

Druge važne prednosti bezmetalnih keramičkih krunica u odnosu na metalokeramičke su potupna biokompatibilnost i očuvanje zubne supstance. Za razliku od metala koji može proizvesti alergijske reakcije, promenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonijumsku krunicu karakteriše potpuno odusutvo reakcija mekog tkiva, odnosno alergijskih reakcija.

Metalokeramičke krunice:

Metalokeramicke krunice spadaju u fiksne protetske nadoknade koje se sastoje iz metalne osnove (kapice) i keramike. Indikovane su u slučajevima kada se zub ne može adekvatno rekonstruisati plombom. Ili u situacijama kada se treba nadoknaditi jedan ili vise zuba kada govorimo o metalokeramickom mostu.

Postupak izrade metalokeramičkih kruna podrazumeva brušenje zuba, uzimanje otiska, nakon cega zubni tehnicar, u laboratoriji izradjuje metalnu osnovu. Metalna osnova krunice se izradjuje od plemenitih ili neplemenitih legura (zlata, paladijum, kobalt-hrom-molibden legure).

Preko metalne osnove se nanose slojevi keramike proizvodjaca Vita, Zirkonzahn ili Ivoclar , a cilj je da se oblikom, bojom i velicinom zuba postigne sto prirodniji estetski efekat. Eventualne korekcije se vrse uz saglasnost pacijenta

Izbeljivanje zuba:

Izbeljivanje zuba je procedura gde se sa površine zuba uklanjaju diskoloracije, mrlje i fleke nastale od hrane, pića, cigareta i drugih spoljnih faktora. Ova procedura je brza, bezbolna i predstavlja najbolji način da se osmeh transformiše u toku samo jedne kratke posete stomatologu.

Sistem se zasniva na primeni vodonik peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i specijalne UV lampe. Lampa ima specifičnu talasnu dužinu koja ne zagreva i ne oštećuje zube, i služi da ubrza proces bezbolnog beljenja na 30 do 60 minuta, a sam gel sadrži fluor koji koristi zubima. Pre tretmana se odredi zatečena boja zuba pacijenta, zatim se specijanom masom zaštite desni pacijenta i aplikuje gel. Nakon 30- 60 minuta tretiranja lampom vaši zubi postaju, u zavisnosti od mnogih individualnih faktora, 2-4 nijanse svetliji. Ova nova nijansa nije prenaglašena i zubi nisu neprirodno kredasto-bele boje, već potičući od vaše nijanse, dobijaju prirodnu belinu i sjaj. Trajnost vaše nove nijanse je od 2 – 5 godina.

Folija za ispravljanje zuba:

Za razliku od klasičnih fiksnih proteza, folije za ispravljenje zuba dovode vaše zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnih alajnera.

Komforniji i zagarantovan način ispravljanja zuba, bez bravica i redovnih dolazaka na zatezanje i kontrole.

Ovom metodom dolazite do savršenog osmeha i zuba za najkraći vremenski period

M Aligner je orto sistem za ispravljanje zuba folijama.

M Aligner tehnika je ortodontski tretman čiji se aparati sastoje od estetski prihvatljivih, komfornih, efikasnih, naprednih i sekvencijalnih providnih folija.

Set folija služi za ispravljanje zuba i moguće je u jednom koraku, jednom posetom kod stomatologa, dobiti komplet za celu terapiju. Sastoji se od seta folija koje se menjaju na otprilike 12-14 dana. Konstantnim nošenjem folija oko 20h dnevno vrši se kontinuirani pritisak na zube koji dovodi do pomeranja zuba. Broj folija zavisi od težine malpozicije, broja zuba koji će biti uključeni u terapiju i način pomeranja tih zuba tokom terapije.

Potražnja za korektivnim terapijama malpozicije prednjih zuba je u porastu, naročito kod odraslih pacijenata koji ne žele da koriste fiksni aparat sa bravicama. Tendencija potražnje ukazuje da se želi kraći, manje invazivan i estetski prihvatljiviji ortodontski tretman. Ovim pacijentima M Aligner pruža veoma efikasno rešenje.

Ukratko, ovo je tehnika u povoju sa planom globalne ekspanzije

Keramičke fasete-viniri:

Keramičke fasete (veeners)

se koriste za smanjenje razmaka među zubima, regulisanje nepravilnog oblika zuba i za ulepšavanje zuba koji su izgubili belinu i glatku zubnu gleđ ili su napukli. Viniri su posebno pogodni za prednje zube, obzirom da se tanak sloj nanosi samo na prednju stranu zuba. Tanušne ljuspice, trajno se cementiraju na zub i potpuno menjaju njegov izgled.

Ukoliko želite da promenite oblik, boju i izgled zuba ItalDent Vam sa keramičkim vinirima to omogućava.Glavni razlog zašto se naši pacijenti odlučuju za keramičke fasete u odnosu na keramičke krune je što se za vinire zubi manje bruše i oštećuju, samo spoljna površina zuba.

Kompozitne fasete:

Pod fasetiranjem zuba podrazumeva se nanošenje materijala na prednju-vidljivu stranu, prvenstveno prednjih zuba, u cilju korekcije njihove boje, oblika ili polozaja (i samim tim međusobnog odnosa).

Fasetiranjem zuba svakako se postiže estetski efekat koji pacijent želi - svetliji zubi. Zubi se fasetiranjem mogu korigovati, u smislu dobijanja volumena i boje, ali što se tiče veličine zuba, to podrazumeva nanošenje kompozitnih materijala ponekad i na secivne ivice prednjih zuba.

Fasetiranje kompozitnim materijalima spada u grupu direktnih restauracija, što znaci da se rade u jednoj poseti, direktno na zubima. Trajanje kompozitnih faseta, uz dobro održavanje higijene usta i zuba se procenjuje na 5 do 7 godina. Naime, vremenom se materijal "potroši", naročito na mestima trenja na kontaktima sa donjim zubima, pa je neophodno izvršavati povremene korekcije kompozitnih faseta.

Kompozitne plombe:

Izrada ispuna, odnosno plombe, je minimalno invazivni stomatološki zahvat, kojim se rekonstruisu (nadograđuju) delovi zuba zahvaćeni karijesom, koji se moraju odstraniti ili manji dijelovi zuba slomljeni traumom. U nasoj ordinaciji izrađujemo ispune od kompozitnih materijala (tzv. "bele plombe"). Kompozitni ispuni su gotovo u potpunosti istisnuli iz upotrebe

amalgamske ("sive plombe"). Oni se mikromehanički i hemijski vežu za tvrda zubna tkiva tako da je, uz adekvatan izbor boje i vrstu kompozitnog materijala, te oponašanjem prirodnog morfološkog oblika pojedinog zuba, moguće postići savršen estetski i funkcionalni rezultat.

Plombiranje zuba u cilju rekonstrukcije oštećenih zuba vršimo najsavremenijim i najkvalitetnijim metodama i materijalima, pri čemu se postižu visoki estetski rezultati.

Hijaluronski fileri I PRF:

Neinvazivni medicinski estetski tretmani za podmlađivanje i estetiku kože lica su jednostavni, bezbedni i bezbolni, traju od 15 do 30 minuta nakon čega se pacijent može vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Postiže se efekat zategnutosti, jedrine i hidratacije. Koža postaje glatka, vraća se mladalačka struktura lica.

Hijaluronski filer je supstanca u obliku gela koja ima ulogu potpore kolagenim vlaknima i ostalim činiocima kože. Ona se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, a 50% njene ukupne količine se nalazi u koži. Hijaluronska kiselina se vremenom, tokom prirodnog procesa starenja, resorbuje. Suština tretmana filerima je da nadoknadimo količinu hijaluronske kiseline koja se tokom vremena resorbovala.

Hijaluronskim filerima se mogu:

• popuniti nazo-labijalne bore,

• popuniti marionete,

• popuniti bore na čelu i između obrva

• povećati jagodice,

• uvećati usne i istaći ivice usana,

• popuniti borice iznad gornje i ispod donje usne...

Hijaluronski fileri se ubrizgavaju direktno u kožu u malim količinama, pri čemu se koriste tanke, fine iglice. Da bismo postigli Vaš maksimalni komfor, primenjuje se lokalna anestezija. Tretman

je jednostavan, bezbedan i bezbolan, traje od 10 do 30 minuta. Rezultati se vide odmah nakon tretmana. Nakon tretmana može da se pojavi crvenilo ili blagi otok. Crvenilo nestaje obično nakon nekoliko sati, a manji otok može potrajati i do nekoliko dana.

PRF (Platelet Rich Fibrin)

Tretman krvnom plazmom je potpuno biološki metod podmlađivanja lica, popunjavanja bora, uklanjanja podočnjaka i aknoznih ožiljaka. Pored toga pospešuje rast i sprečava opadanje kose. Za tretmane se koristi pacijentova sopstvena krvna plazma dobijena centrifugiranjem krvi u posebnom PRF aparatu, a tako dobijena krvna plazma je bogata trombocitima i faktorima rasta. Tretman traje oko 30 minuta. U zavisnosti od promena i regije koja se tretira potrebno je uraditi 2-4 tretmana. Nema ograničenja u broju ponavljanja tretmana. Efekti PRF-a se ne vide odmah, već posle 2-3 nedelje, a traju do 12 meseci. Ponavljanjem tretmana produžava se trajanje efekta na 18-24 meseci.

Bezmetalne krunice:

Kompozitne plombe:

Oralna hirurgija:

Stručni tim ordinacije ItalDent vam nudi sve vrste oralno-hirurških usluga. Pravom terapijom i odgovarajućom hirurškom tehinkom sve intervencije su APSOLUTNO SIGURNE I BEZBOLNE.

Oralna hirurgija obuhvata i ugradnju dentalnih implantata, vođenu regeneraciju čvrstih i mekih tkiva, podizanje poda maksilarnog sinusa i druge intervencije u cilju ispravljanja i uklanjanja nepravilnosti i deformiteta lica, vilica i zuba. Svaki zub je dragocen i cilj savremene stomatologije jeste preduzimanje svih potrebnih mera kako bi se sačuvao Vaš zub.

Hirurško vađenje umnjaka:

Vađenje impaktiranog umnjaka ili nekog drugog impaktiranog zuba je hiruška procedura i bitno se razlikuje od vađenja izniklih zuba. Vađenje umnjaka je najčešći operativni zahvat u oralnoj hirurgiji. Tokom nicanja , umnjaci mogu izazvati upale i bolne simptome koji se zovu perikoronitis - upala okolne gingive (zubnog mesa) oko umnjaka. Simptomi otežanog nicanja umnjaka su: bol i oticanje, otežano otvaranje usta, zadah, povišena temperatura...

Vadjenje zuba:

Ovu uslugu vršimo samo onda kada ne postoji nijedna mogućnost da se sačuva zub.

Apikotomija:

Kod nemogućnosti lečenja korena zuba konzervativno (endodoncija) neophodna je sanacija hroničnog granuloma, a predlaže se odstranjivanje vrha korena sa granulomatoznim procesom (resekcija) u svrhu očuvanja zuba. U slučaju pojave ciste u području vrha korena zahvat je identičan. Punjenje kanala zuba najčešće se obavlja kroz krunicu zuba neposredno pre operativnog zahvata, a u nekim slucajevima i preko vrha skraćenog korena.

Hirurško vađenje umnjaka

Augmentacija(dodavanje) kosti:

Augmentacija koštanog i mekog tkiva usne šupljine važan je pretprotetski zahvat u implantologiji. Ukoliko postoji nedostatak jednog i/ili drugog tkiva, potpuna estetika i zadovoljstvo pacijenta će izostati. Potreba za ovom procedurom je često uzrokovana posledicama upale, traume ili ekstrakcije zuba.

Augmentacija kosti ili dodavanje kosti tamo gde nedostaje je standardna operativna tehnika u okviru implantologije za manje koštane defekte, gde se koriste resorptivne membrane i veštačka kost ili se izvodi par meseci pre postavljanja implantata kako bi se stvorili uslovi za njihovo postavljanje.

Augmentacija mekog tkive se radi kada je oko implantata manjak mekog tkiva.

Sinus lift(podizanje poda sinusa):

Sinus lift je relativno uobičajena oralno hirurška procedura kojom se povećava visina kosti u gornjoj vilici da bi mogla uspešno da se izvrši ugradnja implantata. Maksilarni sinusi se nalaze iza obraza u kosti i prostiru se od oblasti ispod oka do iznad zadnjih zuba. Da li je sinus lift bolan zahvat? Sinus lift odnosno podizanje dna sinusa potpuno je bezbolan zahvat (lokalna anestezija) koji na našoj klinici radimo svakodnevno, dakle rutinski. Nisu potrebne nikakve posebne pripreme za pacijenta od uobičajenog zahvata kao što je lečenje, odnosno vađenje zuba

Svesna sedacija:

Svesna sedacija funkcioniše tako što stručni anesteziolog pacijentu intravenozno daje anesteziju (kiseonik i dormikum), čiji se odnosi podešavaju na osnovu godina, telesne težine, pola i drugih faktora. Pacijent je svesan ali ne oseća bol i potpuno je relaksiran, što omogućava doktoru da bezbedno izvrši lečenje.

Svesna sedacija je predviđena za veće i teže stomatološke zahvate (implantologija, operativni zahvati, vađenja), kao i za zahvati dužeg trajanja.

Pre zahvata, pacijent koji želi zahvat izvesti uz svesnu sedaciju, mora ispuniti zdravstveni upitnik. Zdravstveni upitnik čini određeni broj pitanja kojima se procenjuje opšte zdravstveno stanje. Pacijenti koji zadovoljavaju kriterijume i spadaju u grupu zdravih ili pacijenata s dobro kontrolisanom sistemskom bolešću, mogu iskoristiti prednosti sedacije. Uz to, svaki pacijent dobija pisana uputstva kojih je potrebno pridržavati se pre samog zahvata uz sedaciju.

Parodontologija:

Parodontopatija predstavlja uznapredovalo hronično zapaljenje gingive (desni ). Ona pripada najčešćim oboljenjima uopšte. Zbog prisustva bakterija u zubnim naslagama (plak) dolazi do razvoja zapaljenja koje zahvata potporni aparat zuba koji je lokavizona oko zubnog korena, a takođe može da zahvati i okolne kosti. Ukoliko se ne leči, može doći do vidljivog povlačenja gingive, zubi se razlabavljuju ili mogu da budu potpuno izgubljeni. Prisutno zapaljenje pritom ispoljava delovanje na čitav organizam, npr. potpomaže nastanku oboljenja srca i krvotoka i šeIzazivač zapaljenja gingive ( desni ) jeste plak koji se nalazi na ivici gingive. Određene bakterije koje plak sadrži oslobađaju otrovne materije na koje organizam reaguje zapaljenjem. Ovo, zajedno sa postojećim agresivnim bakterijama, dovodi do razgradnje tkiva gingive. Dolazi do formiranja gingivalnih džepova čiji je jedan od znakova krvarenje desni pri pranju zuba. Gingiva može biti crvena i otečena. Često međutim ne postoje bilo kakvi simptomi ili su isti malobrojni, te u velikoj meri oboljenje napreduje neprimećeno. I u formiranim džepovima takođe dolazi do daljeg stvaranja plaka. Ukoliko se ovaj uzrok ne ukloni, on dovodi do začaranog kruga zapaljenja. Džepovi postaju sve dublji sve dok ne dođe do oštećenja potpornog aparata zuba, pa dolazi i do razgradnje okolne kosti. Parodoncijum čine specijalna vlakna koja učvršćuju zube, ali ona takođe omogućuju njihovo pomeranje, tako da kod velikih opterećenja (žvakanje) ne dolazi do preopterećenja tkiva i kosti. Gubitak potpornog aparata zuba je nepovratan proces, čak i kod uspešnog lečenja parodontopatije, pošto novo tkivo koje organizam može ponovo da izgradi ne može u potpunosti da preuzme prvobitnu funkciju. Iz tog razloga ukoliko je moguće, neophodno je preuzeti pravovremeno lečenje. ćerne bolesti. Iz tog razloga su veoma važni specijalna dijagnostika, kao i ciljano lečenje.

Terapija parodontopatije

• Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba

• Obrada parodontalnih džepova u lokalnoj anesteziji

• Terapija akutnog parodontalnog apscesa (drenaža)

• Hirurško lečenje parodontopatije (Widmanova operacija)

Gummy Smile

"Gummy smile" predstavlja urođenu mukogingivalnu anomaliju, kod koje je pri osmehu izrazito vidljiva gingiva i deo mukoze iznad mukogingivalne linije (izrazito vidljive desni). Uzroci su nisko postavljeni pripoji mišića koji kontrolišu kretanje gornje usne, i koji usled hiperaktivnosti povlače usnu u prisilan položaj. Takođe, može biti i posledica ubrzanog rasta zuba kod koga se javlja prekrivanje krunice zuba gingivalnim tkivom, kao i posledica anomalije u razvoju gornje vilice. Vidljive desni tokom smeha su relativno česta pojava kod pacijenata. Takve osobe izbegavaju da se smeju ili, kada to čine, rukom pokrivaju usta, što takodje nije uobičajeno i može da utiče da se te osobe nelagodno osećaju u društvu. U zavisnosti od veličine gingivalnog osmeha, primenjuju se različite procedure. Najčešće se primenjuje gingivektomija (odsecanje i oblikovanje gingive) i produženje kliničke krune zuba.

Stomatološka protetika:

Veliki gubitak tkiva pojedinog zuba ili nedostatak jednog ili više zuba zahteva protetsku rekonstrukciju. Takve su rekonstrukcije najveći izazov za svakog stomatologa, jer imaju za cilj rekonstruisati izgubljeno tkivo i/ili zube u estetsku i funkcionalnu celinu što idealnijeg osmeha

Mobilne protetske nadoknade:

U mobilne protetske nadoknade (one koje se mogu skinuti) ubrajamo parcijalne (delimični nedostatak zuba) i totalne proteze (potpuni nedostatak zuba). S obzirom na vrstu baze na koju se ugrađuju zubi, razlikujemo akrilatne ili metalne (Wisil) proteze. U mogućnosti smo Vam ponuditi i Valplast (tzv. silikonske) elastične proteze. Kod parcijalne bezubosti, kod koje nije moguće izraditi fiksni protetski rad, vrlo često se kombinuje izrada fiksnih i mobilnih protetskih radova. Mobilni protetski radovi se danas, u eri implantologije, sve manje izrađuju.

Fiksne protetske nadoknade:

Fiksne protetske nadoknade se trajno cementiraju na postojeće zube (ili implantate). To su krunice, ljuskice, mostovi. Izrađuju se u zubotehničkoj laboratoriji na osnovu otiska uzetog u stomatološkoj ordinaciji. Mogu biti izrađeni u metal-keramici ili bezmetalnoj keramici. Danas prednost dajemo bezmetalnoj keramici zbog njene biokompatibilnosti i estetske superiornosti. Bezmetalnom keramikom izbegnuta je i mogućnost pojave tamnih rubova koju ponekad srećemo kod metalokeramičkih nadoknada (zbog rubnog prosijavanja metala). Nadalje, nema mogućnosti pojave korozije i otpuštanja metalnih čestica.

Mobilne protetske nadoknade:

Ortodoncija:

Ortodoncija se bavi dijagnostikovanjem i ispravljanjem nepravilnosti u položaju zuba i okolnih struktura. Za ortodontsku terapiju nema uzrastnog ograničenja, ali terapija kod odraslih traje duže nego kod dece. Idealan uzrast za ortodontsku terapiju kod dece je od 8-15 godina, jer su terapijske mogućnosti kod dece u pubertetu veće nego kod pacijenata sa završenim rastom. Osim lepog osmeha, ortodontska terapija će doprineti skladnijem izgledu profila lica, pravilnijem žvakanju, poboljšanju govora, boljem održavanju oralne higijene, te smanjenju mogućnosti nastanka karijesa i razvoja parodontalnih bolesti.

Dečija stomatologija:

Iako briga o zdravlju zuba vaših mališana počinje još u trudnoći, sigurni smo da bi trebalo da znate činjenice. Prvo, da je vreme za prvu posetu stomatologu po nicanju prvog mlečnog zuba, i drugo, ako smo to već prevideli, a prvi karijesi su nastali, od prvog iskustva sa stomatologom zavisiće i dalja želja deteta za sledećim posetama. Iskreno se preporučujemo da brigu o zdravlju zuba Vaše dece pruzmemo baš mi. Imamo dosta iskustva , znanja a i volje za tim. Naravno, za uspeh je potrebna i Vaša saradnja i pomoć. Naučićemo Vas kako se dete priprema za prvu posetu i šta je ono što treba da mu kažete, a šta ne. Znamo da će samo našom tesnom saradnjom i najveći dečiji strahovi biti otklonjeni.

Posebnu pažnju pridajemo motivaciji dece za pravilno održavanje higijene usta i zuba,kao i na preventivno zalivanje fisura stalnih zuba i njihovo fluorisanje, čime sprečavamo mogućnost nastanka najčešćih kvarova.

Zalivanje fisura :

Zalivanje fisura se izvodi na šesticama (prvim stalnim zubima), koje se pojavljuju u 6.godini života. Ovi zubi imaju izražene kvržice i jame (fisure) na griznim površinama, te je njihovo čišćenje otežano i brzo dolazi do kvara. Iz ovih razloga se radi njihovo zalivanje tj. popunjavanje fisura tečnim kompozitom sa fluorom.